jenis kanser

LANGKAH MENCEGAH KANSER - VIVIX SUPLEMEN TERBAIK

November 30, 2017

Terlalu banyak jenis-jenis kanser pada masa sekarang, antaranya kanser limfoma, kanser darah (leukimia), kanser rahim, kanser usus, kanser otak, kanser tulang dan banyak lagi. Boleh dikatakan setiap organ manusia berisiko diserang kanser. Bagaimana langkah mencegah kanser?. Anda perlu tahu apa punca kanser, bagaimana kanser terjadi dahulu.


Bagaimana Kanser Terjadi?

Kanser terjadi apabila sel-sel normal bertukar menjadi abnormal kerana mutasi atau kelainan DNA yang berulang ulang akibat daripada serangan agen penyebab kanser yang dikenali sebagai karsinogen. 

Antara contoh karsinogen ialah asbestos dan asap rokok. Agen-agen radioaktif seperti sinar gama juga boleh dikelaskan sebagai karsinogen.

Bahan-bahan karsinogen sebenarnya banyak digunakan dalam bidang industri. Aspergillus flavus yang digunakan dalam penyimpanan bijirin, kekacang dan juga mentega kacang merupakan contoh karsinogen mikrobial yang sangat kuat yang digunakan.

Badan orang yang sihat mampu untuk memperbaiki kerosakan DNA atau pun mematikan sel-sel yang sudah rosak. Tetapi individu yang lemah tidak mampu untuk memperbaiki kerosakan DNA sehingga kerosakan itu berulang ulang dan akhirnya sel-sel yang tidak normal itu menjadi sel sel asing dengan menjadikan tubuh pesakit sebagai tempat membiak, iaitu merebak membentuk kanser.
    sumber exciteindonesia

Bagaimana Langkah Mencegah Kanser?

Pencegahan yang boleh diambil adalah menjauhkan diri dari faktor penyumbang kanser iaitu Karsinogen dalam pemakanan dan persekitaran kita. Contohnya tinggalkan makanan yang diawet, diproses agar sel sel badan kite terus sihat. Jauhkan diri dari asap rokok, kawasan radioaktif.Walau bagaimana pun, kaedah terbaik untuk mencegah kanser adalah melalui amalan hidup sihat, menjalani saringan, pemakanan yang sihat dengan nutrisi lengkap. Di samping itu, jadi lah masyarakat yang lebih berilmu pengetahuan, ketahui tanda-tanda serta gejala kanser supaya ianya dapat dikesan pada peringkat awal.

Pemakanan Lengkap , Sihat dan Selamat

-Lengkap bermaksud cukup dengan kesemua nutrien yang diperlukan badan.
-Sihat pula penyediaan masakan yang baik, elakkan fastfood dan yang terbaik adalah semulajadi.
-Selamat adalah bebas dari segala bahan bahan terlarang.

Semua ini penting untuk menjaga kesihatan sel sel badan. Sel yang sihat pastinya bebas dari kanser. Kesihatan sel juga bergantung pada keadaan telomeras yang melindungi sel.

Apa itu Telomeres?

Telomeres adalah "pelindung" yang berada dihujung kromosom (DNA) yang menghalang kemusnahan dan kerosakan sel sel badan. Telomeres dikaitkan dengan penuaan biologi kerana dengan setiap pembahagian sel, mereka membahagi dan menjadi lebih pendek dalam proses tumpembesaran. 

Di awal kelahiran, telomeras kita panjang. Tempoh maksimum telomeres memendek berlaku semasa 4 tahun pertama kehidupan dan semakin pendek dengan pertambahan usia. Oleh itu,orang dewasa dan warga tua mempunyai telomeres yang lebih pendek. Kajian juga membuktikan telomeres didapati lebih pendek bagi mereka yang menghidapi penyakit kronik dan tekanan, ini kerana telomeres sangat sensitif kepada kerosakan dari spesies oksigen reaktif (ROS). 


Faktor pemendekkan yang lain adalah berkaitan lelemak, iaitu mereka yang obes dan kolestrol tinggi. Bagi bayi pula faktornya ialah ibu yang merokok dan tekanan semasa hamil.


Apabila TELOMERES semakin pendek, maka sel-sel tidak lagi boleh menjalankan fungsinya dengan sempurna sehingga sel mati atau musnah.  Apabila sel-sel mati, pelbagai masalah kesihatan seperti diabetes, serangan jantung, kanser, penuaan sebelum usia, masalah buah pinggang dan banyak lagi penyakit lain dalam tubuh seseorang.


Bagaimana Melindungi Telomeras?

Pengambilan suplemen yang konsisten seperti VIVIX dapat mengurangkan kadar pemendekkan TELOMERES sebanyak 40%. Kesan ini di buktikan dalam Landmark study II, kajian yang membuktikkan kesan vivix dalam melindungi telomeres manusia. Kajian ini di jalankan oleh Nobel Laureate Elizabeth Blackburn University of California di San Francisco.

Antara kejayaan Vivix adalah di PATEN kan, suplemen terbaik pada abab ini dengan formulasi yang terhasil dari kajian saintifik dunia.

Pemulihan telemoras dan sel sel badan dengan pengambilan Vivix ini mampu mencegah kanser. Bagi mereka yang sudah menghidapi kanser pula, vivix masih boleh membantu dengan rawatan yang sebetulnya dari yang pakar.Landmark study I pula kajian pertama yang dijalankan untuk mengkaji maanfaat dan risiko pengambilan pelbagai suplemen Shaklee dalam tempoh yang panjang. Kajian ini membuktikan keberkesan Shaklee dalam menjaga kesihatan penggunanya sejak tahun 1915.

Baca Lanjut << Landmark Study I >>

You Might Also Like

0 comments

Paling diminati